Urla Tasarım Kütüphanesi

Yazar :

Urlamızın Kapan Camii Sokağı’nda, 16. Yüzyıldan kalma üzeri kubbeli küçük bir bina bulunur. Osmanlı döneminde sıbyan mektebi olan bu yapı, tapuya ev kaydıyla geçmiş, günümüzde belirli zamanlarda halka açık özel tasarım kütüphanesi olmuştur. Urla Merkez’de, belediye binasına ve Arasta olarak bilinen Malgaca Pazarı’na birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde, 7.3m x 7.2m taban alanına sahip, üzeri kubbeli, iki katlı tarihi bir yapıdır.

Urla Tasarım Kütüphanesi hakkında bilmemiz gerekenleri,  ilgili kişi konumundaki Derya Gür hanıma sorduk ve bu cevapları aldık:

Binamız 16 yy. dan kalma bir Sıbyan mektebi idi. Yüksek mimar ve profesör Tevfik Balcıoğlu tarafından 2005 yılında satın alınıyor. İlk başlarda bu binayı mahallenin çocukları ve kadınları için açan Balcıoğlu, gün geçtikçe kendisi ve Dr. Faruk Tabak’a ait kitap birikimini, 2017’de burada kütüphaneleştirdi. Kütüphanemizde, yazarlarla sanatçılarla söyleşiler, sohbetler yapılıyor. Atölye çalışmaları içinde yazı atölyeleri, kitap kulüpleri, feminist biyografi okuma vb. gibi çeşitli etkinlikler mevcut.

Etkinlikler, 15 günde bir, Çarşamba günleri yapılmaktadır. Ayrıca pandemi sebebiyle ara verdiğimiz sinema kulübüne yeniden başlıyoruz. Etkinliklerimiz, herkesin yararlanması adına ücretsiz yapılmakta. Burası kar etmek üzerine açılmış bir yer değil burada gönüllülük esasına dayalı, şahsa ait bir oluşumdur. Hafta içleri 15.00 -18.00 saatleri arasında açıktır. Bunun sebebi ise çocukların okul vaktine göre ayarlanmış olmasıdır. Eski Sıbyan mektebi ruhu her daim canlı tutulmak istenmiştir. Burada ders çalışmak için 8 adet laptopumuz ve ücretsiz wifi imkanımız mevcut.

Pandemiden önce çok yoğun katılımımız vardı adeta dolup taşıyorduk. Sonrasında ise bu kadar yoğun etkinlikler yapamadık haliyle. Çok yoğun olan etkinlikler için başka yerlerde toplanıyoruz. Unutmayalım ki buradaki etkinliklerimizde tek bir moderatör yoktur, herkes moderatördür. Ayrıca geçtiğimiz yıl kütüphanemiz yazarlarına ait bir kitabımız çıktı. 8 mart 2022’de, kadınlar gününde, yazarlarından (8 kişi) editörüne kadar kadının eli olan bir çalışma gerçekleştirdiler. İçeriğinde, kadın sorunları, kadınların toplumdaki yeri öne çıkarılmıştır. Yazarlarımız: Açelya Görgü, Bengi Birgi, Ceylan Kılyar, Handan Gökçek, Kübra Alpman, Mine Sıraçe, Nihal Öner, Nimet Şencan Şengül.

Kategori :
GenelaGündem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir