GÜLSÜN ESMER ÜNAL YAZDI
Kardeş hem aynı anne, aynı babadan ya da hem anne hem babadan olan tek ya da daha çok seferde dünyaya gelen erkek veya kız çocuk anlamına gelmektedir. Kardeşlik öz veya üvey olabilmektedir. Aslolan doğum kardeşliğiyse de mecazi anlamda pek çok kullanımı bulunmaktadır. Süt kardeşliği, silah kardeşliği, futbol kardeşliği, kan kardeşliği, kader kardeşliği…
İster gerçek ister mecazi anlamda olsun. Kardeşlik kader bağı ve ortak ideal demektir. Kardeş olmak kan bağı olsun ya da olmasın aynı amaca hizmet etmek, birbirine karşı samimi duygular beslemek demektir. Kardeşlik güzel ahlaki duygularla ailenin, ülkenin ya da gönül verilen organizasyonun iyiliği için çalışmak, ilerlemek çaba göstermektir.
İçinde bulunduğumuz hafta bu duyguların güçlenmesi, gayret birliğinin pekişmesi, kırgınlıkların giderilmesi adına oldukça önemlidir. İnsanların, ailelerin, toplumların hatta ülkelerin kardeşliği… Bu kapsamda düşünüldüğünde tarihte yaşanan birçok yanlışın tekrarlanmaması mümkündür. Kardeşlik duygularının kötüye kullanılmaması, samimi yaklaşımların yanlış anlamlara çekilmesi ve acizlik göstergesi olarak değerlendirilmemesi oldukça önemlidir.
Toplumda hangi renk ya da ırktan olursa olsun kökenlerin, cinsiyet, meslek grubu ne olursa olsun aynı bayrak altında aynı kimlikle yaşayanların kardeşliği ülkenin vazgeçilmezidir. İdeal birliği yapmış insanlar kardeşlikten bahseder. Komşusunun malında gözü olan, kardeşine iki yüzlü davranan; kardeşlik gereğini yapmıyor anlamına gelir.
Kardeşlik haftası mesajları
Toplumların, ırkların, ülkelerin ve fertlerin kardeşçe yaşayıp birlik duygusu içerisinde olmasını temenni ederim. Hangi takımı tuttuğu, hangi kökene mensup olduğu öneli olmaksızın tüm insanlığın kardeşçe yaşamasını dilerim. Bazı kardeşlikler kan bağı ile oluşmaz.
Kardeşçe bir gelecek ve kardeşçe yaşamak dileği ile…
Kardeşlik haftanız kutlu olsun.