Bükreş’ten selamlar

Yazar :

Gülsün Esmer Ünal yazdı…

Eşimin işleri nedeniyle uzun süre yaşadığımız şehre yeniden gelmek çok hoş duygular yaşamamıza sebep oldu. Bu hafta Romanya ve Bükreş ile ilgili bazı bilgiler paylaşmak istedim.

Romen halkı Türklere karşı sevgi dolu olup Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşanan ırkçı yaklaşımlar burada yoktur. Bu nedenle Romanya’yı her zaman ikinci ülkemiz olarak kabul ettik.

238,391 km karelik bir alana yayılan Romanya, Avrupa’nın en geniş yüzölçümüne sahip 12, dünyanın 82. ülkesidir. Ülke toprakları dünyanın % 0.16’sına sahiptir. Bulgaristan ve Sırbistan ile olan sınırının büyük kısmı Tuna Nehri ile çizilen Romanya’nın, Tuna’nın bir kolu olan Prut Nehri ile de Ukrayna’nın güneyi ile olan sınırı ve Moldova’nın tamamı ile sınırı çizilir.

Tuna Nehri’nin, Karadeniz’e döküldüğü deltanın büyük kısmı Romanya’dan geçmekle beraber ülkenin güneyi, güneybatısı, batısı ve kuzeydoğusu bu nehir ve kolları ile çevrilidir.

Ayrıca Tuna Nehri’nin kolu olan Tisza, Romanya’nın Ukrayna ile olan sınırının bir kısmını çizip Macaristan topraklarına girmektedir. Kısacası Tuna Nehri ülke toprakları için paha biçilemez bir öneme sahiptir.

Ülke toprakları güney ve doğuda kalan yerler hariç Avrupa’nın en dağlık alanlarından biridir. Dağlar ülkenin kuzeyi ile batısı arasında bir yay çizerek uzanır. En önemli dağlar Karpat Dağları olmakla birlikte ülkede yüksekliği 2,000 metreyi geçen kırktan fazla dağ bulunmaktadır.

Türkçe ile ortak birçok kelime mevcuttur. Örneğin masa, çorap, misafir, düşman, çay, mukavva gibi.

Sarma (Sarmale), işkembe çorbası (ciorba de burta) ortak yemeklere örnektir.

Romen halkı çalışkanlığı yanında hayattan zevk almanın da önemini idrak etmiş bir halktır. Cafeler, restaurantlar, gece kulüpleri bu nedenle doludur. Kışın, Brasov, Busteni, Predeal gibi kayak merkezleri yabancı turistler için de çekim merkezidir.

Ülkede çok sayıda Türk yaşamaktadır ve çok sayıda Türk firması vardır. TIAD adli bir dernek çatısı altında örgütlenmişlerdir ve çeşitli etkinliklerle Türkiye’yi Romanya’ya tanıtma konusunda başarılı çalışmalar yapmaktadırlar. Dernek, Türkiye ve Romanya arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak temeli üzerinde birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Bükreş (Rumence: București), Romanya’nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri’nin bir kolu olan Dâmbovița’nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır.

Bükreş 1862’de Romanya’nın başkenti olmuştur. Bu sebeple Rumen medya, kültür ve sanatının merkezidir. Şehrin mimarisi, tarihi (çoğunlukla Eklektik, aynı zamanda Neoklasik ve Art Nouveau), interbellum (Bauhaus ve Art deco), komünist ve modern dönemlerin bir karışımıdır. İki Dünya Savaşı arasındaki dönemde, şehrin zarif mimarisi Bükreş’e Doğunun Paris’i (Rumence: Parisul Estului) veya Küçük Paris (Rumence: Micul Paris) lakabını kazandırmıştır. Tarihi şehir merkezindeki binalar ve semtler savaş ve depremler nedeniyle ağır hasar görmüş veya yıkılmış olsa da günümüzde birçoğu varlıklarını sürdürmektedir. Son yıllarda şehir ekonomik ve kültürel bir patlama yaşamaktadır. 

Financial Times, CBRE, TechCrunch ve diğer şirketlere göre Bükreş, Avrupa’nın en hızlı büyüyen yüksek teknoloji şehirlerinden biridir. Bükreş, 2019’dan beri Güneydoğu Avrupa’daki en büyük yüksek teknoloji zirvesine de (Romanya Blockchain Zirvesi) ev sahipliği yapmaktadır

Bu güzel ülkeden, güzel URLA’mıza selam ve sevgiyle…

Kategori :
GenelaGündemaSiyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir