Altınköy sahili, 650 villanın plajı mı olacak?

Yazar :

Urla’nın Yağcılar mahallesinde yer alan ve 300 dönümlük arazi üzerine kurulması planlanan ancak 2023’te açılan davalarda mahkemelere taşınan Altınköy 650 villalık konut projesine ek olarak yeni bir iddia çevrecileri yeniden ayağa kaldırdı.

650 villalık projeyi yapacak olan Ege Yapı Şirketi’nin gerek yöre halkı gerekse dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından ‘Cennet’ olarak nitelendirdikleri Altınköy Sahili’nin kiralamak için girişimde bulunduğu iddia edildi. Altınköy Koyu’nu Koruma ve Yaşatma Derneği (AKKOY) ile Urla Belediyesi’nin de bakanlığa başvurarak plajı kiralamak istedikleri öğrenildi.

Yarın, 12 Temmuz Cumartesi günü saat 17.00’de Altınköy Sahili’nde basın toplantısı ve protesto toplantısı gerçekleştirileceği öğrenilirken, AKKOY Derneği, çevreciler ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın da toplantıya katılacağı bildirildi.

Yağcılar Mahallesi’nde, EGE YAPI İnşaat tarafından yeniden gündeme getirilen 650 villalık konut projesi, kamu yararına aykırılığı ve doğal yaşam üzerindeki tahribatı nedeniyle tepkilerin odağına yerleşmişti. Mahkeme kararlarıyla daha önce durdurulan projenin tekrar başlatılması; orman, tarım ve zeytinlik alanlarında geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açarken, Altınköy Plajı’nın da özel işletmeye devredilmek istenmesi bölge halkını ve çevre örgütlerini harekete geçirdi.

Altınköy Koyu’nu Koruma ve Yaşatma Derneği (AKKOY), söz konusu alanda 2023’te açtıkları davalarda mahkeme ve bilirkişi heyetlerinin, bölgenin tarım ve orman vasfının korunması yönünde kararlar verdiğini hatırlatarak, projenin yeniden gündeme getirilmesini “hukukun çiğnenmesi” olarak değerlendirdi. Dernek, “Zeytinlikler kesiliyor, çam ağaçları kurutuluyor. Ancak yürütmeyi durdurma kararı hâlâ çıkmadı” açıklamasında bulundu.

Tartışmalı projenin hemen yakınında yer alan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı Altınköy Plajı’nın, aynı şirket tarafından kiralanmak istendiği iddiasına karşın Dernek yetkilileri, “Burası halkın ortak mirası. Eğer kiralama yapılacaksa, Urla Belediyesi’ne veya derneğimize tahsis edilmeli. Kıyılar halkındır, özel işletmelere devredilemez” dedi.

Mahkemeler ‘doğal yapıyı koruyun’ dedi

Altınköy bölgesinde yapılaşmaya yönelik üç ayrı dava süreci devam ediyor. 2023 yılında açılan davaların bilirkişi raporlarında, bölgenin doğal yapısının korunması gerektiği açıkça vurgulandı. Tarım arazisi olarak planlanan ve mahkeme kararıyla orman vasfı da tescillenen bu alanların imara açılmasının açıkça hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, geçtiğimiz yıl yapılan keşif sırasında ‘’Urla’mızın Yağcılar Mahallesi Altınköy bölgesinde SİT alanında yapılması planlanan 650 konutluk projeye karşı açılan davada keşif yapıldı. Çevreciler, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri ve bölge halkının da bulunduğu hakim huzurunda gerçekleştirilen keşif sonrası gereken açıklamalar yapıldı. Urla Belediye Başkanı olarak projenin gerçekleşmesi halinde 45 bin ağacın kesileceğini ve bunun doğaya ihanet olacağını belirttim. Bölgenin yoğun yapılaşmaya uygun olmadığını, su kaynaklarının yetersiz olduğunu ve potansiyel orman yangınlarına karşı tahliye imkânlarının sınırlı olduğunu vurguladım. Doğayı ve yaşam alanlarını koruma mücadelemizi durmadan sürdüreceğiz. Urlamızı koruyarak geliştireceğiz’’ demişti.

Kendisi de Yağcılar mahallesindeki evinde yaşayan ünlü Çevreci Avukat Şehrazat Mercan ise yarın gerçekleşecek tepki toplantısı ile ilgili olarak sosyal medyasından duyarlı vatandaşlara çağrıda bulundu.

Mercan şu cümleleri kullandı:

‘’Urla, Yağcılar Köyü, Ömerali (Marika)Boğazı.

Bu koy, yani Altınköy Koyu bizim cennetimiz.

2008’den beri AKKOY Derneğimizle, Altınköy Sitesi ve yurttaşlar ile mücadele veriyoruz.

Yıllardır, balık ve orkinos çiftlikleri, JES ve otel, yüzlerce villa projeleri ile baş etmeye çalışırken, bu defa koyumuza villa projeleri ile gelen şirket, koyun sahilini tamamen kapatacak şekilde kiralama atağına geçmiş durumda.

Yaz aylarında, binlerce Urlalı, İzmirli ve Türkiyeli yurttaşların, serbestçe giriş yaptığı ve ücretsiz yararlanabildiği koy, şirketçe halka kapatılacak. Bu durum Urla için ilk. Biz Çeşme’ye, Bodrum’a, Marmaris’e benzemek istemiyoruz.

Sahiller halkındır!

Anayasamız 43. Maddesinde “kıyılardan yararlanma” hakkına yer verilmiştir. Madde uyarınca: “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.

Keza Kıyı Kanunun 5. maddesi, Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,

Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir, der.

Altınköy Koyunun, diğer kiralama talebinde bulunan AKKOY Derneğine veya Urla Belediyesine verilmesi yerinde olacaktır.

Koyda güvenliğin, temizliğin ve hakça yararlanmanın gereği budur.

Bir ticari şirkete verilerek, halkın kullanımına kapatılmasına asla izin ve onay verilmemelidir.

Bölgenin ekolojik bütünlüğü ve özgünlüğü korunmalıdır. Buradan İzmir Valiliğine sesleniyoruz. Görevinizin ve değerlendirmenizin, Anayasa ve yasalar, hatta koruma mevzuatı olduğunu gözeterek, koyun sahilinin AKKOY Derneği ve Urla Belediyesi yönünde kullanmak olmalıdır.

Yaz ortası olmuş ve bu konuda henüz bir karar verilmemiş olması, şirketin villa projelerinde bu koyu, özel sahili olarak göstermesi ve satış reklamı yapması bizi hayli endişelendirmiştir.

Gelin Altınköy’ü vermeyelim.’’

Kategori :
GenelaGündemaSiyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir