Dünyada Sanayi Devriminin ortaya çıkmasında bilim ve teknolojide meydana gelen gelişmelerin etkileri büyük olmuş ve bu etkilerin günümüzde de artarak devam ettiği görülmektedir.
Sanayi tesislerinin kentleri kendilerine mekân seçmeleri ya da sanayinin kurulduğu yerlerin göç alarak kentleşmeleri sayesinde kentler de hızla gelişmiştir.
Bilim, çevre, eğitim, iş, planlama, sağlık, yapılaşma, vb. alanlarındaki ilerlemeler kentleri daha cazip hale getirmiş, kırsal nüfus kentlere yönelmiştir.
Yapılan araştırmalar ve BM’nin nüfus ve kentleşmeye ilişkin gelecek öngörüleri kentsel nüfusun ve kentleşme oranlarının yakın gelecekte de artmaya devam edeceğini gösteriyor.
İnternet ve yapay zekâ teknolojilerinde yaşanan ilerlemeler, günümüzün devasa ölçeklerdeki kentlerini yönetilebilir kılmaktadır.
Kent yönetimleri yapay zekâdan yararlanarak veriye dayalı politikalar üretmekte, bu sayede aldıkları kararları rasyonel gerekçelere dayandırmaktadırlar.
Kentin hemen her yerinden topladıkları verileri işleyerek kentin hangi noktasında neye ihtiyaç olduğunu belirleyebilmekte, sorunları anlık olarak tespit edebilmekte, çözüm önerileri geliştirebilmektedirler. Kent sakinleri, yapay zekâ destekli uygulamalar sayesinde kentteki gündelik yaşantılarını daha kolay sürdürebilmektedirler. Birçok hizmetin çevrimiçi ortamda sunulmasıyla, kamu binalarına fiziksel müracaat etme gereği ortadan kalkmış, kentlilerin mesai saatleri dışında da birçok işlerini halletmeleri mümkün hale gelmiştir.
Katılımın sadece oy kullanmaktan ibaret görüldüğü klasik demokrasi anlayışı, yerel yönetimlerin web siteleri üzerinden bazı kararlara katılım olanağının önünü açtığı yeni bir sürece doğru evriliyor . Navigasyon uygulamaları aracılığıyla, dünyanın her köşesinde ve kent içerisinde bir yerden başka yere gitmek kolaylaşmış, aynı zamanda kent içerisinde meydana gelen gereksiz trafik yoğunluğu da uygun yönlendirmelerle nispeten azaltılabilmiştir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerleme, çarpan etkisi ile sürmektedir. Bir alanda yaşanan yeni bir gelişme, çok sayıda alanda yeni gelişmelerin tetikleyicisi olmaktadır. Böyle bir durumda gelecekte bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemenin çok daha hızlı ve dönüştürücü bir etkisinin olması beklenmektedir. Dolayısıyla gelecekte kentlerin akıllı uygulamalardan çok daha fazla yararlanacakları, hatta akıllı kentin ötesinde yeni kavramların da ortaya çıkabileceği düşüncesindeyim. Bununla birlikte, bilgi iletişim teknolojileri ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmelerin gözetim toplumu yaratma, kişileri baskı ve denetim altında tutarak uysal, ses çıkarmayan bireylerden oluşan bir toplum oluşturduğu yönündeki eleştirilerin de dikkate alınması gerektiği kanaatindeyim. Akıllı kentler akıllı ve sağduyulu insanların ve yönetimlerin ortak iradeleriyle meydana getirdikleri sağlıklı bir ortam ve çevrede varlığını geliştirip güçlendirebilir.
Kentsel gelişim projelerinde yerel yönetim, üniversiteler özel işletmeler ve STK’ların işbirliğiyle kentsel gelişim stratejilerinde akıllı kent ya da teknolojik kent projeleri tasarlamak o bölgenin yaşanılabilir yer seviyesini artıracaktır.
Başarılı yönetimini ve Başarılı Projelerini sıkça duyduğumuz Urlamızın Üniversitesi İYTE’de bu anlamda ne çalışmalar yapılıyor ?Yerel Yönetimlerimizle işbirlikleri ne durumda bir kentli olarak çok merak ediyorum doğrusu.