2024 yılını geride bırakmamıza sayılı günler kala, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ile yağmurlu bir günde keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde partisinin ilçeler bazında Türkiye rekorunu kırarak göreve başlayan Selçuk Balkan, 8 aylık Urla Belediye Başkanlığı sürecini, yaşadıklarını anlattı. 2025 yılında Urla’yı neler bekliyor hepsi ve daha fazlasını röportajımızda bulabilirsiniz… Keyifli okumalar…

Başkanım, göreve geldiğinizden bu yana 9 aylık bir süreci geride bıraktık. Hemen hemen her belediyede bir mali sıkıntı gündemde. Siz de göreve geldikten sonra Urla Belediyesi’nin mali durumunu vatandaşlar ile paylaştınız. Şu an belediyenin mali durumu ne durumda? Bizimle paylaşır mısınız?
Mustafa abi biliyorsun, ‘şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik anlayışı’ seçim sürecinde sık sık dile getirdiğimiz bir konuydu. Nasıl bir belediye devraldığımızı tüm vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyordu. Biz de göreve geldikten sonra Urla Belediyesi’nin ve iştirak şirketlerin mevcut ekonomik durumunu açıkladık. Her yıl mayıs ayında da mevcut mali tabloyu Urla Belediyesi’nin beyaz duvarına asacağız. Biz, belediyeyi 226 milyon TL borçla devralmıştık. Öncelikle mali disiplini sağlamak ve bu borçları ödemek için yoğun bir çalışma içerisine girdik. 9 ayda maaş, tazminat, vergi, kredi ödemeleri ve iller bankası pay kesintileri ile yaklaşık 450 milyon TL ödeme yaptık ve aynı zamanda kayyım döneminde çekilen krediyi de kapattık. Ayrıca belediyemize ait olmayan ve ciddi bir maddi yük olan 38 kiralık aracı iade ederek, yerine 29 yeni araç satın aldık. Böylece uzun vadede tasarruf sağlamış olduk. Vatandaşlarımızdan aldığımız her bir kuruş verginin hesabını verebilmemiz lazım. Bu, bizim bütün çalışmalarımızın temelinde yer alıyor.

Mali tabloda belli bir yol kat ettiniz. Bu zaman zarfında belediye personelinin Toplu İŞ Sözleşmeleri de imzalandı. Artan yaşam pahalılığı ve enflasyon karşısında işçiyi mağdur etmeyeceğiz dediniz ve yapılan sözleşme de bunu işaret ediyor. Bu durum belediyeyi mali açıdan zora sokmayacak mı?
Söylediğin gibi yaşam pahalılığı ve enflasyon karşısında mesai arkadaşlarımızı korumamız gerekiyordu Mustafa Abi. Ev kiraları ateş pahası, pazara çıkıyorsun aynı, çarşıya geliyorsun aynı. Önce kadrolu işçilerimizle daha sonra memurlarımızla en son da KHK’lı işçilerimizle Toplu İş Sözleşmesi imzaladık. Ben bu yola çıkarken ‘Urla, insanların sokaklarında mutlu dolaşabildiği bir kent olsun’ diyordum. Bu isteğimin gerçekleşmesi için de sloganımız “Mutlu çalışan, mutlu işçi, mutlu Urla” oldu. Bir tek URİT bünyesindeki işçilerimiz kaldı. Yılbaşı itibariyle onların da maaşlarının mutlu olacakları bir seviyeye çıkacağına inanıyorum. Gönül isterdi ki çok daha iyi şartlar sunabilelim. Ama mevcut mali tabloda verebileceklerimiz bu noktadaydı. Sağ olsunlar işçilerimiz de memurlarımızda durumdan memnunlar.
Bir de belediye hizmet binasının depreme dayanıksız olduğu gerçeği var. Bir güçlendirme çalışması yapılacağını belirtmiştiniz. Ekonomik olarak buna hazır mısınız? Güçlendirme ne zaman olacak?
Yaşadığımız bölgede iki büyük felaketle karşı karşıyayız. Biri deprem diğeri de yangın. Bizim mesai arkadaşlarımızın can güvenliği, her şeyden değerli. Mali kaynaklarımızı yönetirken bunu da değerlendirdik tabii ki. Güçlendirme projemiz hazır. Belediyemizi kısa bir süreliğine taşıyacağız. Önümüzdeki ay taşıma işlemlerine başlamış oluruz. Vatandaşlarımızın gündelik yaşamlarını etkilememesi adına bazı birimlerimizi merkezdeki ofislerimize yerleştireceğiz. Yaşlılarımız merkeze geldiğinde banka, vergi dairesi, belediye işlemleri için yorulmamalı. Bunun da düzenini sağlıyoruz. Kimseyi mağdur etmeden güçlendirme projemizi tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz.

Peki başkanım biraz da 9 aydır yapılan çalışmalardan bahsedelim isterseniz…
Mustafa abi yaptığımız çalışmalardan bahsetmeden önce ben vatandaşlarımıza senin aracılığın ile bir açıklama yapmak isterim…
İlçemizde çeşitli kurumlar tarafından altyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor. İzmir Gaz, GEDİZ vs. hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Altyapı çalışmalarına bağlı olarak yollarımızın üst kaplamalarında bozukluklar meydana geliyor. Vatandaşlarımız bu konuda bizlere sitem ediyorlar. Haklılar fakat altyapı çalışmalarının yapıldığı yerdeki üst kaplamaları bizim yapmamız yasal değil. Bu kurumların aldığı ihaleye göre kazdıkları yerin üst kaplamasını anlaştıkları müteahhit firma yapmak zorunda. Bu çalışmalarda bozulan yolun üst kaplamasını ben vatandaşın verdiği vergiyle yapamıyorum. Devlet İhale Kanunu’na göre bunu yapmamız yasal değil. Kurumlarla iletişim halindeyiz. En kısa sürede üst kaplamalar ivedilikle yapılacak. Biz kendi sorumluluk alanımızdaki bu üst kaplamaların tamamını Büyükşehir’in de desteğiyle yapacağız. Ama tabi her değişim sancılı oluyor ve biraz zaman alıyor. Senin aracılığın ile vatandaşlarımıza da bu konuda açıklama yapma fırsatım oldu. Teşekkür ederim…
Evet başkanım, önemli bir konuydu. Açıklamanız için biz de teşekküre ederiz…
9 Aylık süreçte neler yaptığımızı sormuştunuz. Onu da kısaca anlatmak isterim… Seçim zamanında dile getirdiğimiz Urla Devlet Hastanesi – Çeşmealtı arasını 4 kilometreye indirecek olan yol çalışması tamamlandı, açıldı. Üst kaplaması için yazışmalar devam ediyor. Bölgemizdeki en büyük felaketlerden biri olan yangınla mücadele için düğmeye bastık. Temizlik işleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından Kuşçular, Demircili, Yağcılar, Ovacık, Bademler ve İçmeler bölgesinde gerçekleştirdiğimiz temizlik çalışması ile bir güvenli koridor açtık. Aynı zamanda Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından 800 ton asfalt yama, 60 bin ton stabilize yol ve 4 bin 200 metrekare kilit parke taş çalışması gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile 146 Bin 462 metrekare sathi kaplama çalışmasını tamamladık.
Urla merkezdeki trafiği rahatlatmak adına Erdoğan Ker Caddesi üzerinde kavşak ve yol düzenleme çalışması gerçekleştirdik. Yine Uğur Mumcu Kavşağı’ndaki ve Hastane Kavşağı’ndaki trafiği rahatlatmak adına İzmir yönüne doğru trafiğin devamlı akması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yazışmaları tamamlandı, kısa bir sürede her iki yolu da kullanıma açacağız. Sosyal yardımlaşmayı güçlendirmek ve hemşehrilik bilincimizi daha da pekiştirmek adına İzmir Şehir Kart çatısı altında hayata geçirdiğimiz Urla Kart projesinin lansmanını gerçekleştirdik. 1 Kasım’da dağıtıma başlayacağız dedik fakat entegrasyon süreci biraz uzun sürdü. Yeni yılda kartlarımızın dağıtımına başlayacağız. Bu gecikme için de vatandaşlarımızdan özür dilerim.

Urla bereketli topraklara sahip. Geri planda kalmış olan Zeytin’in hikayesini ve geleceğini anlatmak adına bu yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz Zeytin ve Sanat Festivali’ni her sene geliştirerek daha iyi seviyelere taşıyacağız. Tüm bunları yaparken sosyal yardımlaşmaya da önem veriyoruz. Okul sezonunda dezavantajlı öğrencilerimize kırtasiye desteğinde bulunduk. Yeni doğum çantası projesi ile ailelerin mutluluklarına katkıda bulunuyoruz. İlçemizde üretimi arttırmak adına kooperatiflerimize desteklerimiz sürüyor. Köylerimizdeki kooperatiflerle yaptığımız protokoller kapsamında 6360 sayılı yasa ile belediyeye devrolan köydeki parselleri, köylülerimize geri veriyoruz. Kadınlarımızın istihdamını arttırmak adına kadın üretici kooperatifleriyle birlikte çalışmaya onlara yeni alanlar açmaya devam ediyoruz. Çocuklarımızın yaz tatilini verimli geçirmesi adına Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz tarafından yaz kursları gerçekleştirildi. Toplam 1222 çocuk faydalandı bu kurslardan. Üreticilerimizi bilgilendirmek adına Zeytin Yetiştiriciliği başta olmak üzere kooperatifçilik ve kompost yapımı üzerine eğitimler düzenlendi. Önümüzdeki günlerde de devam edecek bu eğitimler…
Başkanım siz anlatırken ben yoruldum. Biraz da 2025 yılını konuşmak isterim sizlerle… Urla’yı nasıl bir yıl bekliyor, Urla Belediyesi olarak kısa vadede hayata geçirmeyi hedeflediğiniz çalışmalar neler…
Tabii… Öncelikle Urla’nın yeni bir otobüs terminaline ihtiyacı var diye devamlı belirtmiştik. Gülbahçe Mahallesi’ndeki uygulama planları tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi projeyi çiziyor. Kısa bir süre içerisinde otobüs terminalinin temelini atacağız. Yaz aylarında artan nüfus ile trafik sorununu azaltmak adına Ağaçlı Yolu tek yön yapmak istiyoruz. Maalesef bu yoldaki her ağaçta bir yakınını kaybetti Urlalılar. Ağaçlı Yolu tek yön yapmayı ve diğer yönü 2025 sokaktan vermeyi planlıyoruz. Ağaçlı Yola paralel konumda bulunan 2025 Sokakta iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. Urla, 58.7 yaş ortalamasına sahip. Yaşlı bir nüfusumuz var. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Evde Bakım Hizmetleri projemizi hayata geçiriyoruz. Hizmet binamızın temel atma aşamasına gelindi. Burada 2 doktor, 2 hemşire, 2 kadın ve 2 erkek yardımcı personel olacak. Yine ilçemizde kreş sorununu biliyoruz. Naipli ve Çamlıçay Mahallelerimizde yerleri belirledik. 2 kreşimizin temelini atacağız.

İlçemizdeki spor tesisi eksikliğini gidermek adına Bademler ve merkez olmak üzere halı saha ve alternatif spor tesisleri için arkadaşlarımız çalışıyor. Hayata geçireceğimiz bir diğer proje de Sefer Tası. Burada vatandaşlarımız tabldot menülerden uygun fiyatla yaralanabilecek. Aynı zamanda da gün boyu kafeterya olarak hizmet verecek. Bu projemiz içinde yerimiz hazır, arkadaşlarımız hazırlıklarını sürdürüyor. 13 Mahallemizde hâlâ altyapı yok. Bu kapsamda da İZSU ile çalışma içerisindeyiz. Yer tahsisleri yaptık. Terfi merkezlerinin kapasitesini arttıracağız. Altyapı iyileştirmeleri, çevre düzenlemeleri, kültürel etkinliklerin artırılması ve turizmin geliştirilmesi gibi çalışmalarımız da devam ediyor. Yani Mustafa abi, kısa vadede vatandaşlarımızın gündelik yaşamını kolaylaştırmak, ülkemizin içinde bulunduğu mevcut durumda onların refahını sağlamak için yapmayı planladığımız projeler bunlar. Kısa süre içerisinde bu projelerimizi tamamlayacağız.
Bir de geçtiğimiz günlerde Yağcılar Mahallesi’nde bir mahkeme keşfi ile Çeşmealtı Yat Limanı Projesi için ÇED toplantısı düzenlendi. Siz de her iki bölgede de yer aldınız. Neler oldu, neler konuşuldu bize biraz açar mısınız?
Yağcılar Mahallesi Altınköy bölgesinde SİT alanında yapılması planlanan 650 konutluk projeye karşı açılan davada geçtiğimiz günlerde keşif yapıldı. Hakim huzurunda gerçekleştirilen keşifte projenin doğamıza yaratacağı tahribatı kendilerine anlattık. Yapay zeka ile bölgeyi incelediğimizde yaklaşık 45 bin zeytin ağacının kesilmesinin ön görüldüğünü belirttik. Zaten su kıtlığının olduğu bölgede ve bu kadar korunmuş, bu kadar yoğun ağaçların olduğu zeytin ağaçlarının, çam ağaçlarının olduğu bölgede bu kadar yoğun bir yapılaşma bu doğaya ihanettir. Ben bilirkişilerin tarafsız olduğuna ve samimiyetlerine inandım. Bu projenin yapılmayacağına inancım tam.
Yine aynı gün Çeşmealtı’nda yapılması planlanan Yat Limanı Projesi’nin ÇED Toplantısı vardı. Vatandaşlarımızın yoğun itirazı üzerine toplantı iptal edildi. Burada yinelemek istiyorum. Biz marinaya karşı değiliz. Fakat Çeşmealtı doğru bir yer değil. Zaten yaz aylarında ciddi bir trafik sorunu ile karşı karşıyayız. Vinçler ile yatların bu bölgeye ulaşması yollarda çam ağaçlarına zarar verecek. Ayrıca trafiğin artışı, kanalizasyon ve otopark sorunları Çeşmealtı’nı yaşanmaz hale getirir. İzmir Körfezi’nin girişinde NATO’nun stratejik üsleri ve askeri güvenlik bölgeleri var. Böyle hassas bir alanda marina yapımı doğru değil. Urla’nın balıkçı kasabası kimliğini korumak için mücadele edeceğiz, balıkçı kasabası ruhumuzu kaybetmek istemiyoruz.
Başkanım, çok güzel ve verimli bir sohbet oldu. Sizler daha çok şey anlatmak istersiniz ama onu da önümüzdeki sayılara bırakalım isterseniz. Belli aralıklarla sizi gazetemizde misafir edelim ve Urlalı hemşehrilerimize anlatmak istediklerinizi bizimle paylaşın…
Tabii ki de Mustafa abi, seve seve… Son olarak hemşehrilerimize belirtmek isterim ki Urla bir değişimin içinde. Değişim sancılı olur ama bu değişim en çok onları mutlu edecek. Urla için hep birlikte güzel işlere imza atacağız. Bu keyifli sohbetin için de ayrıca teşekkür ederim. Son olarak ben buradan tüm hemşehrilerimizin yeni yılını kutlamak istiyorum. Sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum.