Prof. Dr. Ataç Sönmez yazdı:

Yıllar önce Mustafa Özbesler bana ulaşarak Urla hakkında sosyal medya üzerinden yaptığım yorumlarım nedeni ile gazetesine davet etmiş, gazetede köşe yazmamı teklif etmişti. Açıkçası hem işlerimin yoğunluğu hem de henüz Urla’yı yeterince tanımadığım için cesaret edememiştim.
Şimdi düşünüyorum yaklaşık 12 yıl olmuş Urla’ya yerleşeli. Bu dönem içerisinde birçok insanla mutlaka bir köşede tanışıklığımız olmuştur, fakat çoğu kişi ismimi, aslımı, işimi bilmez. Aslen Gayseriliyim, üniversite yıllarında hiç görmediğim ama hep methini duyduğum İzmir’de yaşamayı hedefledim. Kısmet bu ya, 1993 yılında askerlik için geldiğim İzmir’e yerleştim, zamanla çevreyi tanıdıkça bende bir Urla sevdası uyandı. Her zaman “hayatımın en doğru kararı” olarak hissettiğim Urla’ya yerleşme fırsatını 2012 yılında gerçekleştirebildim. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışıyorum, bir eş ve bir babayım.
Her Urlalı gibi daha güzel, daha yaşanabilir, daha dirençli bir Urla için fikirlerimi paylaşmak, bazı konuları tartışmaya açmak, yaşadığımız ve hayatımızı derinden etkileyen kararlara olumlu katkılarda bulunmak amacı ile bu kez görevi kabul ettim. Aldığımız nefesten içtiğimiz suya, yürüdüğümüz (!) kaldırımdan oturduğumuz parka kadar yaşamın tüm alanlarını siyaset yönettiğine göre bizim yaptığımız her yorum, ortaya koyduğumuz her fikir de mutlaka siyasi olacaktır. Fakat biz siyasetimizi bir şahıs, bir dernek, bir parti veya başka bir kurumun dişlilerini yağlamak için yapmayacağız.
Bugün yazımda bana göre Urla ve Urla gençliği için çok önemli bir konuyu açmak istiyorum.
Urla Belediyesi sosyal medya hesaplarından öğrendiğimiz kadarı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ilçemize bir Gençlik Merkezi yapılmasını hedefliyor. Bu amaçla 7 Temmuz 2023 tarihinde bir protokol imzalanarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Urla Belediyesi ortaklığındaki 3302 ada 4 parsel numaralı taşınmaz arazi 25 yıl kullanmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ücretsiz olarak tahsis ediliyor.

Aradan iki yıl geçiyor ve nihayet Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tahsisli alanda hafriyat işlemi başlatıyor. Belediye zabıtası marifeti ile “yasa dışı kazı” önleniyor.
Belediyenin kamuoyuna duyurduğu gerekçeler ilginç.
Belediye alanın “yüksek gelir getirici potansiyeli” olduğunu, tahsisatın üzerinden 2 yıl geçtiğini, merkez mahallelerde halen 4 adet açık-kapalı spor tesisi olduğunu, çevre mahallelerde gerçek anlamda spor tesislerine ihtiyaç duyulduğunu ve yapılacak tesisin faydalı olabilmesi için diğer mahallelerde alternatif taşınmazları önerdiklerini savunuyor. Tabi protokolün “kayyum döneminde yapıldığı en başta vurgulanan konulardan biri.
Daha baştan söylediğim gibi amacımız herhangi bir siyasi görüşe yağdanlık olmak veya iş yapacak insanların ayağına takoz olmak değildir. Fakat bu yazıyı okuduğumda ilk aklıma gelen şey bu yazının “mugalata” sanatına çok yakışır bir örnek olduğuydu. Urla Belediyesi-Selçuk Balkan hesabından yapılan açıklamada bilerek veya bilmeyerek “spor tesisi” ile “gençlik merkezi” terimleri birbirine karıştırılıyor ve sanki Gençlik ve Spor Bakanlığı Urla Stadı ve Urla Kapalı Spor Salonu’nun yanına üçüncü bir spor tesisi yapacakmış gibi bir algı oluşuyor.
Peki ama neden?
İlgili yönetmeliğe göre gençlik merkezlerinin amaçlarına baktığımızda:
- Gençlerin Atatürk ilkeleri doğrultusunda, ülkesine ve milletine yararlı, araştırıcı, yaratıcı, birleştirici, yeteneklerini geliştirmek ve toplumsal yaşama gönüllü olarak katılmalarını sağlamak,
- b) Gençlerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek,
- c) Diğer illerdeki gençlik merkezi üyeleri ile birlikte projeler üreterek bu projeler aracılığı ile gençler arasında değişim programları yapılmasını sağlamak,
- Yurt dışı gençlik kuruluşları ile uluslararası değişim programları gerçekleştirmek,
- Gençlerin sosyal kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunarak, topluma uyumlu olmalarını sağlamak,
- Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle gençlerin ruh ve beden sağlıklarını korumak, ulusal birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek,
- Gençlerin kültürel ve psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, bireysel ve toplumsal ilişkilerinde sağlıklı ve dengeli kişilik geliştirmelerine katkıda bulunmak ve onları zararlı alışkanlıklardan korumak,
- İlgi ve yetenekleri doğrultusunda bilgi ve becerilerini artırmak,
- Gençlerin sorunlarına yardımcı olmak, rehberlik ve danışmanlık yapmak,
- İl düzeyinde yapılacak olan gençlik organizasyonlarında diğer gençlik kuruluşları ile koordinasyonu gerçekleştirmek.
Uygulamayı merak edip işyerime yakın olan Atatürk Gençlik merkezine gittim. Üçkuyular meydanında tarihi bir köşkte çok güzel bir tesis. Neredeyse anasınıfı yaşından itibaren tüm çocuk ve gençlere çok farklı alanlarda uzmanlar tarafından grup eğitimleri yapılıyor, buradan faydalanan gençler yaz aylarında tüm masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere gençlik kamplarına götürülüyor.
Ders programlarını inceledim, oldukça güzel programlar var. Hepimizin malumu gençlerimiz dijital ve madde bağımlılığı tehdidi altında. Aslında Gençlik merkezleri tam da burada çok etkin bir şekilde devreye giriyor. İç İşleri Bakanlığı 2023 Türkiye Raporuna göre: 2022 yılında 3.416 Gençlik Merkezi ve 317 Genç Ofisinde bağımlılıklara karşı önleyici ve koruyucu programlar olarak değerlendirilebilecek 700.291 faaliyetle 7.292.407 gence ulaşılmış.
Olabilir ki belediyemiz hizmet aşkı ile yanıp tutuşuyor, ama eğer yapılacaksa Urla’nın sırada bekleyen yapılacak o kadar işi var ki!
Mesela seçimlerden önce “biz yapacağız” diyerek başkan aday adaylarının topluca kazan kaldırdığı PARKURLA projesi duyduğum kadarı ile mali problemler yüzünden tek çivi bile çakılmadan bekliyor.
Mesela bütçe yetersizliği nedeni ile Urla’nın bir otobüs terminali yok, mesela Urla Belediyesi bütçe yetersizliği nedeni çürük raporu verilen bir binada hizmet veriyor. Mesela Urla belediyesi geniş yerleşim alanı ile orantılı olmayan personel sayısı nedeni ile arzu ettiği kalitede rutin hizmet üretemiyor.
Oysa gençlik merkezi fiziksel yapısı açısından bir spor salonu olmaktan çok farklı bir yapı ve işlev olarak diğer yatırımlar gibi beklemeye çok da tahammülü olmayan bir konu. Üstelik bu tür hizmetleri planladığınızda işiniz bina inşaatı ile de bitmiyor, binanın tefrişini yapacaksınız ve hizmet verdiği sürece sürekli olarak personel, taşıma, beslenme, ısıtma, soğutma gibi giderlerine bütçe ayıracaksınız. Efendim binanın zemininden çıkacak taşları satıp inşaatı yaparız, efendim oraya bina yaparız altına dükkan yaparız, dükkanları kiraya verip giderleri karşılarız diyorsanız o zaman bu işi bekletmeden yapın lütfen demek de bizim hakkımızdır. Efendim orasını AVM yapar keyfimize bakarız diyorsanız bu tam bir rant projesi olur, sosyal belediyecilik anlayışına hiç yakışmaz.
İlçemize kazandırılacak olan yaklaşık 40-50 milyon TL’lik bir yatırımın hem de gençlerin davranış ve madde bağımlılığı karşısında büyük bir risk altında olduğu bir dönemde böylesine bir projeyi her ne sebeple olursa olsun engellemek akıl, mantık ve vicdanla bağdaşır bir yanı yok. Bizler halkımız için iyi işlerin yapılmasını arzu ediyoruz, bu amaçla tahsis edilen maddi ve manevi kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını, kavga yerine asgari müşterekte uzlaşarak hizmet üretilmesini arzu ediyoruz.
Yazımızın içeriği belediyenin yapmış olduğu duyuru, belediyeye yakın kişilerin aktarımları ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden alınan bilgilere dayanmaktadır. Bu bilgilerin dışında belediyenin direncini açıklayacak başka konular varsa bilgilendirmelerini beklemek en doğal hakkımızdır. Tüm okurlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.