- Garaj Gülbahçe’ye taşınacak
- Otoyol ücretsiz olacak
- Kuşçular’dan otoyola bağlanılacak
- Gülbahçe, Özbek, Bademler yeni gözdeler
- Sanayi taşınacak, öğrenci yurtları yapılacak
- Akpınar Deresi hattı, yeni akım merkezi olacak
- Belediyenin bazı birimleri Boğaziçi Koleji binasına geçecek
- Eski çöplüğün önündeki sert viraj kalkıyor
- Uğur Mumcu kavşağında İzmir yönü trafiği kesintisiz akacak
- Kemalpaşa bulvarında günün belirli saatleri tek yön uygulaması olacak
- URİT’te bakkaldan ürün alır gibi sistem vardı, değiştiriyoruz
- Kadrodaki değişim için araştırmalar sürüyor
- 8-10 bankamatik çalışanını uzaklaştırdık
- Çöp kamyonları Şirinkent’ten geçmeyecek
- Kalabak’taki bisiklet yolu kaldırılacak
- Planlamada Urla pilot bölge olacak
- İZTAŞIT mutlaka gelecek
- Çalışan görevini yapan personelimiz rahat uyusun
- Vatandaşı memnun etmeliyiz, etmeyen cezasını çeker
- Selçuk Balkan takıntılı biri değil ama haksızlığa gelemez
- Gönül isterdi ki geçmiş dönem BŞB meclis üyelerimiz hizmet takibini iyi yapmış olsalardı

Selçuk Balkan başkan olmaya ne zaman karar verdi, nasıl karar verdi? Kimlere sordu? Bunun devamında da ne umdu ne buldu?
Selçuk Balkan iki dönem meclis üyeliği yaptı. Bir dönemi yaptı, ikinci dönemi yapamadı. Burada bir kayyum yönetimi atandı. Dört buçuk yıl Urla kaybetti. Daha önceki tecrübelerinden dolayı ve yapmış olduğu yüksek lisans eğitimi sırasında yer aldığı ‘Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi Projesi’nde katıldığı çalışmalardan dolayı Urla’ya faydalı olabileceğini düşündüğü için ve diğer adaylarına baktığında onlara kıyasla bu konuda daha istekli, burayı daha çok sahiplenecek, buranın geleceğine daha iyi yön verecek, Urla’yı koruyarak geliştirecek, tarım alanlarını imara açmadan yapılacak olan planlarda gerekli itirazları yapma cesaretini gösterebilecek, Urla’daki potansiyelleri kullanma anlamında, kıyı kullanımı, ormanların kullanımı, bunların değerlendirilmesi, kültürel aktivitenin gelişmesi, bundan dolayı burada yapacağı çalışmaları daha efektif ve verimli olarak yapacağı için buna karar verdi Selçuk Balkan.
Ne zaman karar verdi?
5 yıl meclis üyeliği yaptıktan sonra meclis üyeliği anlamında bir deneyim kazandı. İkinci dönem meclis üyeliği görevine aday olup sonra kayyum ataması olunca, (bunların yapacağı iş değil bu, biz bu işi daha iyi yaparız) diye hırslandık ve aday olduk.
Burak Bey başkan seçildiği dönemde var mıydı aklında? Yani ben de girsem başkanlık yarışına diye böyle bir düşünce oluştu mu o zaman?
O dönemde yoktu aklımda. Biraz daha kendimi geliştirip Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olarak bir dönem görev yapmak düşüncem vardı. Nasip olmadı tabii o dönem. Başka arkadaşlarımız Büyükşehir Meclis üyesi oldular. Biz liste dışı kaldık. Kendi çabalarımıza listeye girdik. Sonra yine 5 yıl boyunca boş durmadık. Kendimizi geliştirdik. Urla ile ilgili projeler yarattık. 82 tane proje çıkardık. 65 tanesi sürdürülebilir, kullanılabilir proje. Somut projeler. Bunların temellerini atıp, planlarını yapıp Urla’ya gücümüz yettiğince katkıda bulmak istiyoruz.
Peki ne umdu ne buldu?
Ne umdu? Aslında umduğunu buldu. Çok ummadığı bir şey bulmadı. Belediyenin içerisindeki yapılanmada mutlaka biraz zaman ister. Tavuk bile yumurtlamadan önce şöyle bir eşinir, önce bir yer edinir kendine, sonra yumurtlar. O anlamda daha yeni geldik, tespitler yaptık. Belediyenin içerisindeki bazı alanların efektif kullanılmadığını, belediyenin mülklerini, belediyenin şirketlerinin, belediyenin yaptığı işlerin hatalı olanlarını tespit ettik. Yönetimsel anlamda boşluk olduğunu hissettik. URİT’le ilgili köklü bir değişikliğe gittik. URİT’in içerisindeki gelir artırıcı faaliyetleri yapmamız gerektiğini düşündük.
Belediye mülklerinin denetimini artırdık. Belediye mülklerinin kullanımında olan kişilerin elektrik aboneliklerinden vergi borçlarına kadar incelemeler yaptık. Onların hangilerinin bunu sürdürülebilir anlamda işletmeye devam edebileceğini, hangilerinin bize zarar vereceğini tespit ettik. Nasıl ki kendi kiracılarımızla davalık oluyorsak, belediye kiracılarının da belediyenin hakkını korumak için onlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak üzere çalışma başlattık. Belediye mülklerinin daha efektif kullanılması için Sayıştay raporunda da var. Boş duran arazilerin, köylerden bize geçen arazilerin özellikle köy malları olan arazilerin kooperatifler tarafından üretim için kullanılması için bir çalışma başlattık.
Semt evleri olmayan 13 tane mahallemizde semt evi planlaması yapıyoruz. Spor alanları olmayan yerlerde spor alanları planlıyoruz. Bunları planlayıp yavaş yavaş hayata geçireceğiz. Spor anlamında eksik altyapı tesislerini tamamlamak için Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte, buradaki özel kulüplerle birlikte bir şeyler yapmak istiyoruz. Kıyı kullanımında inanılmaz sıkıntılar var. 215 km sahile sahip olup 3 tane yerde denize giriyoruz. Bunu artırıp 15 tane mavi bayrak statüsüne yaklaşmış belediye halk plajı şeklinde sahil düzenlemeleri yapacağız. Ulaşım anlamında günlük 5.800 lisans, 3.000 yüksek lisans, toplam 9.000 öğrencinin olduğu, teknopark çalışanıyla birlikte 10.000-12.000, Gülbahçe köylüsüyle birlikte 15.000 nüfusun hareketli olduğu, Gülbahçe köyünde ulaşımın olmaması, garajın olmaması, semt garajının olmaması büyük eksiklik. Garajı oraya taşıyıp, bütün araçların hastane güzergahından geçmesini sağlayacağız. Torasan-İçmeler bölgesindeki yerleşimlerin bu ulaşımdan faydalanmasını sağlayacağız. Batı köylerinin bu semt garajına ulaşımının kolaylaşmasını sağlayacağız. Hatta Çeşme-Karaburun-Mordoğan’ın ulaşımını sağlayacağız.
Bu bir adım olacak bunun için. Bu eksiklikleri gördüğümüz için ve bunları bizim kadar içselleştirecek ve bunu yapma kabiliyetini kendinde görebilecek, resmi kurumlarla ilişkisi olan, daha önce tecrübeleri olan, daha iyi bir aday olmadığını düşünerek kendimiz aday olduk.
Selçuk Balkan, Urla’nın çocuğu, Urla’da bir çiftçi ailenin çocuğu. Urla’nın sorunlarını çok çok iyi bilen birisi. 5 yıllık görev süresince, hiçbir şey yapamasam bile bunu mutlaka yapacağım diye kafana taktığın bir şey var mı?
Var. Ne o? 5 yıl boyunca hiçbir şey yapamasam bile şunu yapacağım dediğim, Denizini, tarımını, doğasını koruyup, sosyal belediyecilik anlayışı olan kıyı kullanımını artırıp, vatandaşın denize ulaşmasını sağlayıp, en azından ulaşım anlamında… Parlayan Yıldızı, Urla’nın gül bahçesi aslında üniversite. Üniversiteyle Urla’nın entegrasyonunu biraz daha sağlayıp, semt garajını taşıyıp, yeni kent düzenlemesinin temellerini atıp, Urla’daki vatandaşımızın güçlük çektiği ulaşım sıkıntılarını çözüp olağan hayatı polarizasyon etmek için bir adım atmak istiyoruz.
Ayrıca, tarımsal üretim artırmak için de buradaki gastronomi rotasında bulunan o bütün işletmelerin yerel üreticiyi destekleyeceği, tarımsal üretimin gastronomi turizmi ve agroturizmi ile destekleneceği bir yapıya evrildik. Gastronomi rotası, bahar rotası ve zeytin rotasının da buradan inanılmaz derecede gelir elde edeceği, gelir arttırıcı faaliyetlerin olduğu bir turizm havzasına Urla’yı yönlendirip önünü açmak istiyoruz.
Peki, bu kadar genişlemenin bir de arkasında bir şeyler olmalı. Çok yayılıyoruz ya, bu dediğiniz üç konuyla ilgili olarak, Urla’nın yıldızı daha çok parlayacak, Urla’ya gelmek isteyenlerin sayısı artacak, Urla’da yer almak isteyenlerin sayısı artacak ama 40 yıldır süre gelen eksiklikler var altyapıda. Birçok köyümüzde kanalizasyon yok, birçok köyümüzde su yok, yol yok, Kuşçular yolu yetersiz. Bunun karşılığında da bütçede çok fazla rahat hareket edebilecek bir rakam yok.
O yolu genişletmek Urla Belediyesi’nin işi değil elbette ama ulaşım anlamında en çok ihtiyacımız olan şey otoyolun, Karaburun çıkışına kadar ücretsiz olması. O ücretsiz olduktan sonra Kuşçular’dan otoyola çıkış ve giriş verilebilir.
Sonrasında imar olmayan yerlerdeki ana yolların, caddelerin planlanmasıyla ilgili bir çalışma yapacağız. Çünkü sürekli köylerde, imarlı alan kalmadığı için inanılmaz bir istila var. Tarım arazilerini imara açmadığımız zaman sorun hafifler. Zaten insanların şu an en çok yakındığı şey kira aslında. Konut fiyatları, talep artıyor, arz yok. Bu anlamda planlanan üç tane bölge var.
Bir tanesi Gülbahçe, bir tanesi Özbek, bir tanesi Bademler bölgesi. Urla’ya yerleşmek isteyenler bu bölgeyi tercih etmek zorunda kalacak çünkü başka planlı yer yok. Ama onun dışında daha ucuza mal etmek için hobi bahçeleri dediğimiz, Tynhauslar dediğimiz bir istila var. Onlarla ilgili 35’e yakın bir nokta tespit ettik. Muhtarlığımız da buna destek veriyor. Kaymakam Bey’in de aynı kaygıları var. Vali Bey de bize destek veriyor. İl Tarım Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye ile iş birliğinde bunların tamamını kaldıracağız. Ben tekrar vatandaşlarımıza sesleniyorum. Diyorum ki Tynhaus almayın, bunlara girmeyin.
Altyapıyla ilgili çalışmalar, büyükşehir iş birliği yapılması gereken noktalar var bu konuyla ilgili. Bizim en büyük eksiğimiz 13 tane mahallede altyapı eksikliği. Bunları şebekeye bağlamak için sadece bir tane kapasite artırımı ile 5 tane mahalleyi bağlayabiliyoruz. O da Tatar Deresi’ndeki İYTE’nin arıtması. Onun kapasitesinin artırımı ile ilgili süreç devam ediyor.
Ama biz bunu beklemeyeceğiz. Yağcılar Yolu’nun, İçmeler Otoban Çıkışı’nın bağlantı yolunun altından geçen bir ana hatla Malgaca, Kuşçular, Ova, Torasan, belki Özbek Eğriliman, İTOKENT, Sıra Selviler. O bölgeyi tamamen toplayıp İYTE’nin arıtmasına deşarj etmek istiyoruz.
Bunun için başlama konusunda bir tarih var mı?
Ormandan bir yazı aldık aktarma istasyonuyla ilgili. Kanal Dairesi ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Oranın kadastral hafızaları yenilendiği için geçişlerle ilgili bir sıkıntı yok.
Kadastral yollarla ilgili de bir sıkıntı yok. Orada gerekli işlemler devam edecek. Ancak Gülbahçe’de bir sorun yaşanmıştı. İçmeler bölgesi ile Gülbahçe bölgesi, yeraltı suyunun yüzeye yakın olduğu yerler. Aslında ikisi de alüvyonla dolmuş, ova. Bu iki tane bölgede yeraltı suyu kanala karışıyor. Yeraltı suyu kanala karıştığı zaman arıtmanın kapasitesi artıyor. Kapasitesi arttığı zaman da taşmalar, deşarjlar oluyor denize. Bunu engellemek için aslında kendilerinin de bir çalışması var. O da karayolunun kenarını kullanarak hattı getirmek gibi bir düşünce var.
Bunun planlaması yapılıyor şu an. İçmeler de planlı bir bölge. İçmeler’de de Megapol, göçmen konutları, Urla evleri ve yeni yapılan bir sitede daha var. Orada da ciddi bir yaklaşım var aslında İçmeler’de. Basut petrolün arkalarında bir yerleşim var. Sıra Selviler var. Yukarıda İTOKENT bölgesi var. Yine Çakallar deresinin altındaki bağlantıyla, Yeşiltepe’ler, Kuşçular, Ova bölgesi, Otoban altından bağlanacak. Ayrıca çalışması eksik olan bir bölge daha var. Kekliktepe bölgesinde de aslında kanal yok.
Ama Adres kavşağının olduğu bölgenin arkasında aslında kanal var. Orada yapılacak olan 11 metrelik bir hatla bütün Kekliktepe alınabiliyor. Orada inanılmaz bir sıkıntı var.
Onunla ilgili de girişim var mı?
Var. İki bölgede kapasite artırımıyla çözüyoruz. Yeni arıtma yapmadan. Bir tek paket arıtma, Batı köylerinde inanılmaz bir sıkıntı olduğu için orada olacak. Kuşçular bağlanıyor. Bademler’de bir paket arıtma konusu var. Batı köylerinde var. Bir de Yağcılar, Demirciler Köyü’nde var. Özbek’in arıtması var zaten biliyorsunuz.
Özbek’in bir bölümünde yok herhalde.
Akkum İmar planları yeni yapıldı. Özbek’in merkezinde var. Akkum ile Eğriliman’da yok. Ama Eğriliman belki Torasan üzerinden verilebilir. O anlamda bir terk istasyonu merkezi var. Aktarma merkezi Özbek’in merkezinde. Oradan belki de bu projeye bağlanabilir.
Üniversite ile Urla’nın entegrasyonu bir türlü yapılamadı. İYTE’de okumuş olmanın, orada öğrenim görmüş olmanın, oradaki hocalarla, rektörlerle diyaloğunuzun güçlü olması bir avantaj sağlayacak mı Urla için? Çünkü bir konuşmanızda Urla 24 saat yaşayan bir şehir haline gelecek demiştiniz.
Zaten semt garajını Gülbahçe’ye taşımamızdaki amaç bu. Teknopark’ın kapasitesi artıyor. Orada Tekno Park’ta beşyüz çalışan olacak. Bu entegrasyon hem fiziksel anlamda olacak hem de düşünsel anlamda olacak aslında. Fiziksel anlamdaki entegrasyonu sağlamak için işte bu garajın taşınması, ulaşımın sağlanması, sanayi taşındıktan sonra oradaki rezidans dediğimiz health residency, science residency olarak kullanılan yurtların yaşam merkezlerinin olması, bu fiziksel bağlantıyı kurmak için.
Akpınar Deresi boyunca, Kuşçular çıkışından İskele’ye kadar o dere boyundaki rekreasyon alanının etrafında mekanlar kurulduğu zaman, Sanat Sokağı bir akstan diğer aksa doğru da akmaya başladığı zaman, Urla’daki Tarihi Kent Merkezi Kullanım Yönetmeliği ile birlikte fonksiyon belirlemeleri de değiştiği zaman, buradaki yaşam saat 21.00’da bitmeyecek.
Sokaklar 21.00’da kapanmayacak. Kafeteryalar, kafeler, öğrencilerin geldiği kitap kafeler, belki de bistrolar, yemek yeme alanları gibi alanlar buradaki çehreyi değiştirecek. Biraz zamana ihtiyacımız var bununla ilgili. Ama bu Tarihi Kent Merkezi Kullanım Yönetmeliği’nin fonksiyon düzenlemesini yapmadan bunlar olmaz.
Urla Belediyesi’nde Selçuk Başkan göreve başladı diyebileceğimiz tarih ne zaman olacak? Hem kadrolaşma ile ilgili soruyorum hem de icraat başlama tarihi ile ilgili diyorum. Şu an bir araştırma dönemi geçiriyorsunuz sanıyorum.
Araştırma dönemi geçirdik. Kadrolarda revizyonları yapıyoruz. URİT müdürü de ayrılmak üzere bir takım başka müdürlükler revize ediliyor. Kadrolar yapılıyor.
Şu ana kadar ne değişti?
Şu ana kadar URİT müdürü değişti. Başkan yardımcısı değişti. Plan proje müdürü değişti. İmar müdürü değişti. Ruhsat müdürü değişti. Yapı kontrol müdürü değişti. Park bahçeler müdürü değişti. Onların altındaki kadro değişti. Çalışacak personel liyakata göre düzenlendi. Onun haricinde devam ediyor revizyonlar aynı zamanda. Tasarruf tedbirleri kapsamında müdürlerin ve başkan yardımcılarımızın altındaki arabalar alındı. Emtia sayımı yapıyoruz. Aynı şekilde URİT’te de devam ediyor.
Verdiğimiz sözlere gelince on beş tane plajın alt hazırlığını yapıyoruz. Onları tekrar açıklayacağız zamanı gelince. İki üç tane yol yapımı var. Bir tanesi Çeşmealtı Urla Devlet Hastanesi arası. Bir tanesi 2025 Sokağı’n olduğu yerde. Bir tanesi Bademler Yolu üzerindeki eski trafonun olduğu, eski çöplüğün olduğu yerde.
O virajı mı kaldırıyorsunuz?
Evet. by-pasını yapıyoruz. Yazışmaları devam ediyor. Onun haricinde Özbek köyünde bir sahil düzenlemesi vardı hatalı. Tekrar düzeltiyoruz. Orayı da İskele gibi işgalleri içeriye alıp kesintisiz sahil yolu yapacağız. On beş tane plajla ilgili düzenleme devam ediyor. Sanayinin içerisinde bir park vardı. Kullanışsız şarap, madde kullanımı ile ilgili kişilerin olduğu. Onu düzenledik. Trafiği kolaylaştıracak. Jandarma Kavşağı’nın alternatifi Sistem elektriğin önündeki o kavşağın düzenlemesi yapılıyor. Onun kapalı geçide alınması için çalışmalar var.
30 metre büyüyor üstteki köprü. O köprünün imalatı yapılıyor. Yazışmalar yapıldı bitti. Besim Uyal Caddesi’nde çalışma olacak ilerleyen günlerde. Hastane kavşağını rahatlatmak için yanaşmalı cep ve sürekli akış hizmeti yapmaya çalışıyoruz.
Hastane kavşağında düzenleme yapacağız. Uğur Mumcu Kavşağı’nda düzenleme yapacağız. İzmir yönünde sürekli akış sağlayacağız. Ağaçlı yolun trafiğini azaltmak için Sefa Sokağı Süt Pınarı yoluna bağlayan bir ara yol açılıyor. Oradan direkt açılacak yol. Pazar yerine gelmeden devam ediyor. Semt Garajı’nın taşınması için 18 uygulaması çalışmaları başladı. Gülbahçe’deki garajın olduğu yeri açığa çıkarmak için.
O ne zaman olur?
Büyükşehir’e gönderdik. Bir ay sürer diye düşünüyorum. O çıktığında garajın olduğu yeri sınırlarını belirleyip terklerini yaptıracağız. 6 ay falan sürer. Belediyenin arkasında festival zamanlarında kullanılan tuvalet vardı. Ona bir ek yaptık. O kiraya verilecek.
Pazar yerinde bir sıkıntı var. Hem pazaryerinin yönetimi hem de oradaki tuvaletlerin kullanılması için çalışma yapıyoruz. Ay başına kadar tamamlarız.
Sanayi önünde suyun biriktiği 3 tane nokta var. Bir tanesi Carrefour’un önü diğeri Ulaş kömürcülüğün önü. Bir tanesi de mezarlığın önü. Onların kanallarını açmak için derelerle birlikte çalışıyoruz. Bu sene artık su birikmesin orada diye.
İzmirgaz’la merkezdeki doğal gaz hattı olmayan yerlerin fizibilitesini çıkarıp en azından ana caddeleri kazdırıp hattı döşetmek istiyoruz. Asfaltı yenilemeden önce eksik hatlar geçirilsin ki bir daha kazılmasın.
Yaz öncesinde yollarda bir iyileştirme olacak mı?
Olacak. Olacak mutlaka. Çünkü Zafer Caddesi çok kötü. Sanayi yolu, Besim Uyal aynı şekilde kötü. Eski Çeşme yolu kötü. Kemalpaşa bulvarında bir düzenleme var. Çok kaza oluyor. Kemalpaşa bulvarında tek yön önerisi getirdik. Orayı saat 15.00’ten sonra tek yön yapalım. Gidişe kapatalım diyoruz. Geliş olsun sadece. Alternatif yol açmadan onu açamıyoruz. Birkaç kamulaştırma var.
Katı atık aktarma merkezi var Şirinkent Mahallesi’nin ilerisinde. Güzelbahçe sanayiye yakın. Askeriye dahil olmak üzere bütün çöp kamyonları Şirinkent’in içinden geçiyor. İnanılmaz sıkıntı yaratıyor. Oraya alternatif yol olarak Çamlıçay Kavşağı’nın olduğu yerde Çamlıçay Deresi’nin kenardan bir yol var. O yolla ilgili çalışma devam ediyor.
İskele’de, Neyzen Tevfik Caddesi’nde bir bisiklet yolu var. Trafiği aksatan otobüslerin duramadığı, indir bindirde çok sıkıntı yaşadığı. Onu iptal edeceğiz. Deniz kenarına alacağız. Deniz kenarında o yolu kesintisiz açmak için bir bisiklet yolu düzenlemesi yapılacak.
Şu an Kum Denizi’nin olduğu yerde var ama onu Kalabak’a kadar bağlamak istiyoruz. En azından limana kadar. O çalışma var.
Bunları tek başımıza değil, üniversitelerden destek alarak, çalışarak bunları düzenlemek istiyoruz.
Karavanlarla ilgili plan yapmadan karavan park yapamıyoruz ama belli başlı düzenlemelerle otopark alanlarının bazı kısımlarını çözmeye çalışıyoruz.
Tynhouse’larla ilgili, hobi bahçeleriyle ilgili çok ciddi şikayetler var. Bunu Valilik’le beraber çözeceğiz. Onlar da destek veriyorlar. Kaymakamlık ile el birliğiyle kaldıracağız. Bu istilayı engellemek istiyoruz.
Belediye binamız var. Biliyorsunuz. Belediye binasını biraz açalım. Belediye binası hasarlı, riskli yapı diye geçiyor ama şöyle; depremde bir hasar almadı ama güçlendirilmesi gerekiyor. Afet dönüşüm kapsamında 636 sayılı kanuna göre deprem yönetmenliğine uygun olmayanlar tamamen riskli diye adlandırılıyor. Riskli değil aslında yapı. Biraz güçlendirmeyle yönetmenliğe uygun hale getireceğiz. Bazı önlemler alınacak. Peki belediye birimleri nerede görev yapar? Belediye birimlerini de belediye mülkiyetinde bulunan Boğaziçi Koleji’nin olduğu yerdeki Kent Park’ın olduğu yere taşımak zorundayız. Çünkü bina kiraları çok yüksek. Şu an kiralayacak bir yerimiz yok. Oraya taşınıp geçici olarak hizmet vereceğiz.
Oranın ne zaman bitiyor sözleşmesi?
Sözleşmesinde bir madde var. Belediye ihtiyaç duyduğu anda iptal edebilir diye. Biz gerekli süreyi kendilerine yazdık zaten. Tahliye işlemi başladı. İhtiyacımız olmasa kimseyi yerinden etmek istemeyiz biz. Ama bu güçlendirmeyi yapmak zorundayız. Çünkü belediye binasında hala mazotlu ısıtıcı var altta. Buraya doğalgaz geldi biliyorsunuz. Doğalgazın gelmediği bir sürü yer var ama kamu kurumlarında en azından daha efektif kullanmak için onu yapmak istiyoruz.
Peki Kent Park’taki bina yetiyor mu üniteler için?
Kent Park’taki bina üniteler için yeter ama şöyle pasif hizmetleri oraya alacağız. Aktif hizmetler merkezde kalacak. Eski binanın içerisinde var zaten hizmetler. Mesela imar, vezne, mali hizmetler gibi üniteler burada kalacak. Kültür müdürlüğü, hukuk işleri müdürlüğü, aile-kadın aile hizmetleri müdürlüğü, destek hizmetlerimiz müdürlüğü taşınacak. Ana binada aktif hizmet veren personeli burada tutarak düzenleme yapacağız.
Selçuk Balkan hırslı birisi ama dışarıda bir de konuşulan konu şu; Takıntılı birisi mi? Selçuk Balkan takar mı?
Selçuk Balkan takmaz ama haksızlığa gelemez. Haksız bir yorum olduğunda, haksız bir konuda konuşulduğunda haksızlığa gelemez. Mesela isli ahtapot konusuna geleyim.
Bu 10 senedir yapılan bir etkinlik, 10 senedir yapılan festival. 2 yıl pandemiden yapılamadı ama 8 yıldır bu gala yemeği, basın yemeği ve konser yapılıyor burada. Biz de minimum bütçeyle bunu yaptık. İmkanları kısıtlı kullanarak vatandaşımızı mağdur etmemeye çalıştık. Buradan faydalanan bir sürü arkadaşımız oldu. Hatta bir arkadaşımız SMA’lı çocuklar için buradan 46 bin lira gibi bir bağış toplamış. Güzel bir etkinlik oldu aslında.
Herkesi mutlu edemezsiniz. Tabii ki mutsuz olan bir kesim olacak. Ben yapıcı eleştirilerin tamamına bir şey demiyorum. Mesela Mutlu Bey’in de yazdığı bir yazı vardı geçen gün. Davayı geri çekmedi falan filan diye. Biz sözlü talimat vermiştik davanın geri çekilmesi için. Fakat orada bir sıkıntı yaşadık. Onun da gereğini yapacağız. Dava çekildi zaten. Ben davayı çektim. Çekilmesi için söylememe rağmen çekilmemişti. Yazılı olarak söyledik tekrardan. Şu an çekildi. Olayın buraya gelmesine gerek yoktu. Zaten makamın şahsi tazminat davasını belediye hukuk servisi takip etmesi doğru değildi. Kendileri takip edebilirler istiyorlarsa.
Belediyenin hukuk servisinin işleyişiyle ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 6-7 bine yakın davamız var şu an. Bunların 200’e yakını haciz işlemi. 4 binden fazla idari dava var.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 4,5 yıllık kaymakamların yönettiği Urla Belediyesi döneminde bir kopukluk yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Urla’ya hak ettiği şeyleri vermedi ya da veremedi. Urla da istemedi ya da alamadı. Bir açık oluştu.
Diğer ilçelere normal hizmetler gitti. Ama Urla 4,5 yıl Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden yararlanamadı. Bu açığı kapatabilecek bir diyaloğunuz oldu mu Cemil Başkan’la?
Mahrum kaldığımız hizmetlerden faydalanmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. 4,5 yıldır Urla Belediyesi üvey evlat muamelesi gördü. Ben büyükşehir meclis üyesi değildim bu süreçte. Her ne kadar Urla Belediyesi meclisi çalışmasa da büyükşehir meclisi çalışmaya devam etti.
Gönüllü isterdi ki oradaki meclis üyesi arkadaşlarımız bu bağlantıyı iyi kursunlar. İlçeyle beraber büyükşehir hizmetlerinin takibi konusunda seferber olsunlar. Benim cevap verebileceğim bir konu değil aslında. Konunun muhatabı o dönemki büyükşehir belediye başkanı, ilçe başkanı ve büyükşehir meclis üyeleri. Bu açığı kapatacak mahrum kaldığı hizmetlerden faydalanmak için biraz daha pozitif ayrımcılık konusunda biz gerekeni yapıyoruz zaten.
Cemil Başkan’ın Urla’ya bakış açısı nasıl?
Cemil Başkan’ın Urla’ya bakış açısı şöyle; daha önce Aziz Kocaoğlu döneminde danışmanı olan Koray Hoca aynı zamanda şu an İYTE’de bölüm başkanı, Cemil Başkan’ın da danışmanı aslında. Bu bizim için büyük bir avantaj. 1-0 önde başlıyoruz aslında diğer ilçelerden. Planlama anlamında pilot bölge olmayı seçtik.
Buradaki planların yapılması için, kırsal kalkınmanın buradan başlaması için, planlamayla ilgili kriterlerin oluşturulması, plansız olan yerlerin planlanması, tarım arazilerinin korunması, daha çok deniz turizminden faydalanılması, gastronomi ve kültür turizmi anlamında hamlelerin yapılması için.
Peki İZTAŞIT ne aşamada?
Biz önce Gülbahçe’deki terminal garajıyla Urla Belediye Şantiyesi’nin olduğu yerdeki garajı, iki tane santral garajı hayata geçirip bu işin değerlerini toparlamak istiyoruz. Otobüslerin yerleri belli olsun.
Derli, düzenli, toplu bekleme alanlarının olduğu, insanların dışarıda beklemediği otogara kavuşalım. Urla günlük yirmi bin kişinin aktif olduğu bir yer. Neredeyse Urla’nın nüfusunun dörtte biri yapıyor. Gülbahçe’de batıya açılan bir kapı gibi santral garajı olsun.
Öğrencilerimiz mağdur olmasın diye bunları hayata geçirmek istiyoruz. Bu iki tane altyapıyı sağladıktan sonra İZTAŞIT’a mutlaka geçilecek zaten. Hem toplu ulaşımın belli bir standarda oturması hem toplu ulaşım araçlarının belli bir kaliteye gelmesi, hem de bu hizmetlerin vatandaşa sağlıklı verilmesi için daha düzenli verilmesi için, vatandaşımızın daha konforlu toplu ulaşımdan faydalanması için İZTAŞIT’a geçilecek. Tek bir kartla bütün araçlardan faydalanabilecek vatandaşlar.
Sayıştay ya da özel yapılan incelemede bir suistimal çıktı mı? Yani savcılığa aksetmesi gereken bir konu var mı şu ana kadar?
Savcılığa intikal edecek olan bir şey yok aslında. Ama yapılan incelemelerde kanuna aykırı doğrudan teminler, limitlerin üstünde doğrudan teminler olduğu, doğrudan temin yapılırken araştırmaların çok olmadığını tespit ettik URİT’te. Zaten görevden alınanlar biraz da bu yüzden oldu. Malzeme alımında da git bakkaldan iki kilo şeker al gel, iki ekmek al gel gibi yapılmış.
Kurumsal yapının gerektirdiği şekilde kanuna göre gerekli tekliflerin alınıp değerlendirilip pazarlık usulüyle alırken kazanmak aslında var. Bu anlamda bütçe dahilinde Urla Belediyesi URİT şirketi organizasyonunu tekrardan yapıyoruz. Yazılımlar, sipariş sistemleri, işletmelerin kalitesini artırılmasından daha verimli çalışmasına kadar ciddi bir çalışma içerisindeyiz. 15 tane plajımız açılıncaya kadar bu modernizasyon devam edecek.
Şu anda belediyenin kaç çalışanı var, memur, işçi dahil?
600.
Bunların içinden yani ben artık sizinle çalışmak istemiyorum diyeceğiniz kişiler var mı? Yeni alacağınız kişiler var mı? Gerçi yeni genelgeden sonra eleman almak biraz problem olacak ama.
Biz belediye şirketlerinde, daha doğrusu belediyenin bünyesinde çalışan personelden memnunuz. Zaten memnun olmadıklarımızla yolumuzu ayırdık şimdiye kadar. 8-10 kişiyle. Zaten bazıları kendi isteğiyle, bazıları istifa ederek gittiler.
8-10 kişi arasında bankamatik memurları var mıydı?
Vardı.
Bunlar Urlalı mıydı? Yabancı mıydı?
Yabancı. Urla ile ilgisi olan da var, olmayan da. Herhangi bir faaliyet göstermeden çalışanlar vardı. Onların ilişiğini kestik.
Urla Belediyesi çalışanları kaygı içinde mi uyumalı? Rahat mı uyumalı? Yarın ben işimden olur muyum endişesi taşımalı mı?
İşini hakkıyla yapan rahat uyumalı. Ama vatandaşı memnun etmeyen, amirinin çalışma düzeninde olmayan, yeni sisteme ayak uyduramayan, çalışmayan, verimli çalışmayan herkes rahat uyumamalı bence. İşini layıkıyla yapan herkesin başımızın üstünde yeri var.
Çünkü biz de görüyoruz geri dönüşleri. Her ne kadar personel memnuniyeti önemliyse vatandaşın memnuniyeti de önemli. Vatandaşın memnun olmadığı noktalar var. Bunları da biliyoruz. Düzeltmeye çalışıyoruz.
Siz meclis üyesi olmadan, başkan olmadan önce sade vatandaşken Urla’da yaşayan biri olarak nasıl memnun oluyordunuz? Yani Urla’da yaşayan bir vatandaş nasıl memnun olur Urla Belediyesi’nden? Neler yapılırsa memnun olur?
Belediye vermesi gereken hizmetleri zamanında verirse, vatandaşı kapıda bekletmezse, vatandaşın ihtiyaçlarını, olabilecek olanları hepsini demiyorum, zamanında yerine getirirse, geri dönüşler olumlu ve kolay olursa, vatandaşa verilen cevaplar programa alınmıştır diye verilmezse, kesin tarihlerle bu cevaplar verilirse vatandaş memnun olur. Ama ucu açık belli olmayan şeylerle olmaz. Bu anlamda sadece verilecek olan imar durumundan numarataja, herhangi bir taşınmaz bilgisinden, rayiç bedele, emlak servisindeki borçtan, kira şartlarına kadar istenilen belgeler zamanında eksiksiz alınırsa vatandaş memnun olur.
Onun haricinde çöpler toplanır, sokaklar temiz olur, park yenilenir vatandaş memnun olur. Mesela 117 tane parkımız var. Bu 117 tane parkımızdan sadece 17-18 tanesi kullanılır durumda. Yenilenmiş durumda. Geri kalanlar eski. Parklara modernizasyon yapmak zorundayız.
Urla Belediyesi şu an 454 yerde çim suluyor. Sulanacak çim alanlarını azaltıp, çim gerektirmeyen bitkileri kullanıp, parklardaki çim alanlarını minimuma indirgemek istiyoruz. Parklarda bulunan oyuncakların modernizasyonu ve yenilenmesi süreci var. Eski olanların bakımları var. Yeni yapılacak olanlar, eksikler var. Onlar yapılacak.
Parklarla ilgili de kendimize 5 yıllık program yapıyoruz. 5 yıl içerisinde 80 tane parktan %70’ini yenileceğiz, yapacağız. Peki, şimdi zamanı geçti mi bilmiyorum ama bu larva ilaçlama dönemi devam ediyor şu anda.
Urla’nın en büyük sıkıntılarından bir tanesi de sinek. Bununla ilgili ekstra bir önlem çalışması olacak mı?
Büyükşehir Belediyesi’nin ilaçlama servisi burada. Arkadaşlar ilaçlıyorlar. Bu hem fosseptiklerde hem derelerde hem de açık olan su kaynaklarında ilaçlama devam ediyor. Ama sadece ilaçlamayla çözülebiliyor mu? Çözülemiyor gibi geliyor bana. Çünkü geçmiş yıllarda kanal olmadan, kanal uzunluğuna geçmeden, fosseptikleri bitirmeden sineği bitiremeyiz.
Açık su yataklarının, derelerin ıslahını yapmadan, su birikintilerini önlemeden sineği önleyemeyiz. Çünkü dereler, fosseptiklerin tamamı üretim merkezi gibi aslında. Bizim 7 tane deremiz var.
Sinekli dere Gülbahçe’de. İçmeler’de Malgaza deresi, Karamersin deresi var İskele’de, Akpınar deresi var. Sungurlu deresi var. Sivrice var, Çamlıçay var.
Çeşmealtı deremiz var. Bunları yapıp, yağmursuyu kanallarını dereye bağlayıp, bundan kurtulmak istiyoruz aslında.
Bugün görevdeki bir buçuk ayınız geçti. Selçuk Balkan, keşke böyle bir işe kalkışmasaydım diye düşündüğü bir an oldu mu?
Borç yiğidin kampçısıdır diyoruz. Bizi bozmaz diyoruz. Başaracağız diyoruz. Başarılı olacağız diyoruz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hedeflerimizden şaşmadan yapmamız gerekenleri belli bir takvim içerisinde, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık diye hedef koyarak çalışmalara devam ediyoruz.
Son derece ayrıntılı bu söyleşi için sevgili Mustafa”yı kutluyorum. Sevgili Başkan da maşallah, iyi hazırlanmış, güçlü, konularına son derece hakim bir izlenim veriyor. Tebrik ediyorum.