Dünya Otizm Farkındalık Günü

Yazar :

Dünya Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından her yılın 2 Nisan günü dünya genelindeki otistik spektrum bozukluğuna sahip insanlarla ilgili farkındalık oluşturma amacıyla belirlenen özel bir gündür. Katar’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Moza Bint Nasır’ın önerisiyle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 62\139 sayılı kararıyla tanımlanmış, 1 Kasım 2007’de tüm üyelerin desteği ile kurulda kabul edilmiş ve 18 Aralık 2007 itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır.

Otizm genellikle ilk üç yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70’inde zeka geriliği vardır. %10’unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.

Otizmin belirtileri nelerdir?

-Göz teması ya yoktur ya da kısıtlıdır.

-Adı ile seslenince tepki vermezler

-Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler.

-Çevreleriyle ilgilenmezler.

-Sarılma ve öpme gibi fiziksel temastan hoşlanmazlar.

-Konuşmada gecikme vardır.

-İnsanlarla iletişim yerine cansız varlıklarla ilgilenirler.

Sağlıklı günlerde, güzelliklerle…

Kategori :
GenelaGündem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir